menu
Naspäť na blog
10 min
09.08.2024

Označovanie reklamných príspevkov na Instagrame – ideme správnym smerom?

Autor: IAB Slovakia


Kódex influencer marketingu (KIM) pokračuje v pravidelnom kvartálnom monitoringu označovania reklamných spoluprác na Instragrame u slovenských tvorcov obsahu. Monitoring bol realizovaný na profiloch 75 influencerov a tvorcov obsahu. Vzorka zahŕňa Forbes TOP 20 influencerov za roky 2023 a 2024, ďalej 50 vplyvných influencerov podľa Influencer Power Indexu agentúry GroupM a signatárov Kódexu influencer marketingu. (Zoznam zapojených profilov nájdete na konci článku).

Počet kontrolovaných príspevkov

Celkovo bolo prekontrolovaných cez 3100 príspevkov, ktoré vypublikovali monitorovaní tvorcovia za obdobie apríl - jún 2024. Započítané boli posty a Reels. Príbehy/Stories nie sú súčasťou monitoringu. Publikované dáta sú priemernými hodnotami za všetky príspevky monitorovaných influencerov.

Zo sledovaných príspevkov bolo 22% identifikovaných ako komerčných. Pre porovnanie, v komerčne silnom predvianočnom období október – december 2023, ich bolo 24%. Komerčný príspevok obsahuje aktívny a/alebo pasívny product placement, obsah prezentuje konkrétnu značku a/alebo ide o súťaž. Príspevok o vlastných produktoch/projektoch influencera nie je započítaný ako komerčný post.

Ako označujú komerčné spolupráce slovenskí tvorcovia?

Podľa zákona o reklame, každá reklama musí byť riadne označená. Realita slovenského instagramu je taká, že 77% komerčných príspevkov je označených ako reklamných. Toto číslo predstavuje pozitívny nárast v porovnaní s predošlým monitoringom, kedy to bolo len 68%. Veríme, že tento trend bude naďalej rásť.

Barbora Jurovcová, Social Media Leader, Elite Monday Lovers, členka komisie KIM: Teší nás, keď z monitoringov vypadnú pozitívne výsledky, ako je ten o zvýšení miery označovania reklamy v porovnaní s predchádzajúcim sledovaným obdobím. Väčšina influencerov (alebo reklamných agentúr a zadávateľov) už jednoducho vedia, že označovanie reklamy je must a vedia aj to, ako sa to robí správne. A keď to títo zodpovední influenceri budú robiť pri každom komerčnom príspevku, tak možno influencnú aj ďalších influencerov, aby to robili tiež. Držíme si palce. 

Zo 75 monitorovaných influencerov iba 20 (teda 26%) malo všetky svoje príspevky správne označené. Tvorcovia obsahu majú pritom jednoduché možnosti ako v svojich postoch jasne uviesť, že ide o komerčnú spoluprácu. Priamo Instagram ponúka funkcionalitu Štítok plateného partnerstva. Túto možnosť využili influenceri pri 34% zo svojich označených spoluprác.

Slovenskí tvorcovia najčastejšie využívajú označenie hastagom #spolupraca (príp. * spolupráca, alebo v príspevku uvedú, že vznikol v spolupráci s konkrétnou značkou). Túto formu použili v 49% z označených príspevkoch.

Ďalšie využívané formy označenia komerčnej spolupráce sú formou hastagov #sutaz, #barter alebo #pozvanie, #darcek.

Takéto označenie je v súlade s Kódexom.  Avšak netreba zabúdať, že hashtag označujúci spoluprácu by mal byť uvedený medzi publikovanými hastagmi ako prvý v poradí.

Funkcionalita „Spolupracovník/Collaborator“ nie je označenie reklamy

Pri spolupráci so značkami influenceri často využívajú formu tzv. „Collab“ postov – cez funkciu Instagramu /Spolupracovník/Collaborator. Pripomíname, že toto samo o sebe nie je považované za označenie reklamy. Pri spolupráci so značkami treba vždy využiť aj Štítok platená spolupráca, prípadne #SPOLUPRACA.

O Kódexe

Ide o samoregulačný nástroj trhu, na Slovensku je platný od septembra 2022. Stoja za ním združenia IAB Slovakia a ADMA, aktuálne je pod kódex podpísaných 85 signatárov z radov influencerov, agentúr aj zadávateľov.

Všetky informácie o Kódexe nájdete na www.kodexinfluencermarketingu.sk. Ak ešte nie ste signatárom, môžete tak spraviť ihneď a potvrdiť tak vašu profesionalitu. 

Všetci hráči trhu môžu v prípade neoznačených komerčných príspevkov influencerov podať podnet, ktorým sa bude zaoberať Komisia kódexu – pripomíname, že cieľom nie je „trestať“, ale vysvetľovať a edukovať.

maros_molnar, milan_bezmapy, mozgova.atletika, adriana_polakova, doctorkrause, garaz.tv, veronikaostrihonova, tana_pauhofova_official, hilmerovamonika, zuzanavackova, nataliapazicka, brano.deak, petravlhova13, vedator_sk, alexgodaly, dejepisinak, marekfasiang, denisa.vysnovska, stevoeiselef1, j.kovalcikova, kristina.svarinska, cekovskym, jurajbaca, mrpyco, janylandl, beth.sal, miska_hrinka, kristina.tormova, petush.nasklee, vladokobielsky, ninaskalikova, lapkinn, adamrustman, sisa_kr, patopopular, simonakozerawski, l3nik, nu_t_e_l_la, janvolko, sajfa, patrabene, simonacomedy, mirkaluberdova, _sandra_sinova_, jan_kolenik, adriazia, mariacirova, lenkasoosova, babsyheriban, zimnykoval, dihager, cristiepancurova, dominikakidkovacsofficial, sweetladylollipop, pantymian, barborabakos, dajanavargarodriguez, denisalipovska, dstaraofficial, philippolak, klaudi_rimka, klaudipoloncova, ladyzika.jpg, luccianka, samuelchlpek, martinabrejova, doketv, menameselassie, michaela.budacova, minidiamondblog, makeup__by__mon, detska_doktorka, pediatricka_denjas, sajafrey, doubletrouble.sk, martinsmahel, anemozno

hello world!

Kontaktujte nás

Interactive Advertising Bureau Slovakia
Zochova 754/ 6-8, 811 03
Bratislava

O projekte

Na tvorbe slovenského Kódexu influencer marketingu spolupracovali IAB Slovakia a Asociácia digitálnych marketingových agentúr (ADMA), ktorých spoločnými cieľmi sú zvyšovanie úrovne digitálneho marketingu na Slovensku a etické správanie v online priestore. Na formovaní tohto Kódexu ako partneri spolupracovali aj asociácie: Rada pre Reklamu a Slovenské združenie pre značkové výrobky. Právne konzultácie a formálnu úpravu kódexu sme realizovali v spolupráci s právnickou kanceláriou Nitschneider & Partners.
©2022 - Interactive Advertising Bureau Slovakia, All rights reserved.
|
O webstránku sa postarali visibility, NetSuccess a MullenLowe Profero